En bydel i forvandling – byvandring i Nordvest
Naboen Nørrebro er cool og har forlængst tiltrukket sig både danskernes og turisternes interesse. Men hvad med Nordvest? Er der noget at komme efter i NV-kvarteret med det lidt blakkede ry? Det korte svar er: Ja!
Københavns Nordvestkvarter er et interessant bekendtskab, både når man kigger på arkitektur, byudvikling og hverdagsliv. Det er netop, hvad vi gør på denne private byvandring fra Bispebjergs bakke til kanten af Nørrebro, en byvandring, som er både historisk og aktuel.
Før forrige århundredeskifte græssede køerne fra Emdrup og Utterslev Landsbyer i området. Men København voksede sig større, og Nordvest opstod med et selvgroet industrikvarter i syd og et velplanlagt boligkvarter til byens arbejdere i nord. Tidens bedste arkitekter tegnede noget af Danmarks bedste boligbyggeri med lyse boliger med altaner til alle og grønne arealer i stedet for trange, mørke baggårde.
Fotos fra turen – klik på billederne for at se dem i større format
Siden blev NV-kvarteret stedet, hvor Københavns Kommune skaffede billige boliger til udsatte borgere, og mere end en bebyggelse i Nordvest har været på og af den berygtede ghettoliste. Men nu sker der igen ændringer i det multikulturelle kvarter. Nordvest gennemgår i disse år en storstilet områdefornyelse, som skal løfte hele kvarteret og skabe en tryg og imødekommende bydel.
En privat byvandring gennem Nordvest i fortid og fremtid
Byvandringen starter ved Nordvests mest imponerende og ikoniske bygningsværk, Grundtvigs Kirke, bygget af 5 millioner håndslebne mursten. Grundtvigs Minde-kirke, som kirken oprindeligt hed, var 19 år undervejs og er far og søns værk, Peder Vilhelm Jensen-Klint og Kaare Klint. Og Kaare Klints kirkestole blev en klassiker i moderne dansk møbeldesign.
Herefter går vi gennem Københavns yngste kirkegård, Bispebjerg, og du får beretninger om nogle af vores kendte forfædre og -mødre, som er stedt til hvile her. Hør bl.a. om dyrlægesønnen, der blev Nobelpristager, og om Danmarks første kvindelige læge.
Bispebjerg Kirkegård er en del af NVs områdefornyelse. Men det er området, vi nu bevæger os ud i også. Her oplever vi bl.a. Nordens største gadegalleri med 2.000 kvadratmeter farverig gadekunst fordelt på 16 husgavle og biblioteket, der ligner en stak gyldne bøger.
Mange af det sydlige Nordvests gamle industribygninger har fået nyt liv og huser nu cafeer, kreative beboere og endda en demokratigarage. Og på Dortheavej støder vi på Bjarke Ingels Groups lyse, buede og åbne almennyttige boligbyggeri. For toparkitekter er igen begyndt at tegne gode boliger til almindelige mennesker.
Det skal du vide
- Startsted: Grundtvigs Kirke, På Bjerget 14B, 2400 København NV. Find startsted på kort
- Slutsted: Hjørnet af Dortheavej og Frederiksborgvej
- Tidspunkt: Fleksibel (hør om mulighederne på booking@slowtourscopenhagen.dk – udelukkende private ture)
- Varighed: ca. 2,5 timer
- Turlængde: ca. 4 km
- En bydel i forvandling – Byvandring i Nordvest bliver guidet på dansk. Find turen på engelsk her
Vil du opleve En bydel i forvandling – Byvandring i Nordvest? Book din private tur her
BEMÆRK. Efter ønske kan turen varieres med andet start- og slutsted.
Det er inkluderet
- Guidning og planlægning
- Min assistance som jeres personlige guide.
Husk også
- at tage gode gåsko på
- at byvandringen ikke egner sig for gangbesværede
- at turen afvikles, ligegyldigt hvordan vejret er.
Vil du opleve En bydel i forvandling – Byvandring i Nordvest? Book din private tur her
Slow Tours Copenhagen har lavet guidede ture i Nordvest siden 2021 og var i 2023 officiel partner med Arkitekturhovedstad. Nordvest-turen var en del af Arkitekturhovedstads program. Jeg har guidet både danskere og udlændinge, private, virksomheder, foreninger m.fl. Skal jeg (måske sammen med en af mine dygtige samarbejdspartnere) også tage jer med på en byvandring i Nordvest?
Du er altid velkommen til at kontakte Slow Tours Copenhagen, hvis du har spørgsmål om mulighederne for guidede ture i Nordvest.